Het ideale moment om lavendel te planten

01-10-2024

Lavendel is een populaire keuze voor tuiniers vanwege zijn geur, prachtige paarse bloemen en veelzijdigheid. Maar wanneer is het nu precies het beste moment om lavendel te planten? Het succes van lavendelplanten hangt namelijk sterk af van de timing. In deze tekst ontdek je welke periode van het jaar het meest geschikt is om lavendel in de grond te zetten.

Lavendel planten in de lente

De lente is over het algemeen de beste tijd om lavendel te planten. Zodra de kans op nachtvorst voorbij is en de grond enigszins is opgewarmd, kunnen de jonge lavendelplanten de volle grond in. In Nederland is dit meestal rond april of mei. Door in de lente te planten, geef je lavendel de kans om goed te wortelen en te groeien voordat de zomerhitte toeslaat.

Lavendel planten in de herfst

Hoewel de lente favoriet is, kun je lavendel ook in de herfst planten, met name in september of oktober. De bodem is dan nog warm van de zomer, wat de wortelontwikkeling bevordert. Het voordeel van lavendel in de herfst planten is dat de planten minder last hebben van uitdroging, omdat de zon minder krachtig is. Wel is het belangrijk dat de planten voor de eerste nachtvorst goed zijn geworteld.

Waar rekening mee houden bij het planten van lavendel

Lavendel houdt van goed doorlatende, zandige grond en een zonnige standplaats. Wanneer je lavendel plant, zorg er dan voor dat de grond niet te nat is, omdat lavendel niet van "natte voeten" houdt. Als je tuin kleigrond heeft, is het verstandig om wat zand of grind toe te voegen om de afwatering te verbeteren. Het is ook belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te zetten, zodat ze voldoende lucht en licht krijgen.

Verzorging na het planten

Nadat je lavendel hebt geplant, is het belangrijk om goed voor de jonge planten te zorgen. Lavendel heeft in de eerste weken regelmatig water nodig om te kunnen wortelen, maar wees voorzichtig met overbewatering. Wanneer de plant eenmaal goed is aangeslagen, is lavendel bijzonder onderhoudsarm. In het voorjaar kun je de planten snoeien om ze in vorm te houden en te voorkomen dat ze verhouten.

Door de juiste timing en zorgvuldige verzorging kun je jarenlang genieten van gezonde, geurige lavendelplanten in je tuin.

Folder downloaden

Om onze folder te downloaden vragen wij u om uw naam en e-mailadres in te vullen.

By submitting this form you agree to our privacy policy.